Fotografie

De eerste stapjes

Mijn allereerste stapjes, na de snapshot en wegwerpcameraatjes, waren met de oude Exakta Vx500 van mijn vader. Een stukje Oost-Duitse degelijke, gefabriceerd in Dresden in de periode 1969 - 1972.

Het is een camera waarbij je nog alles zelf moet doen. Tegenwoordig zijn we verwend met autofocus, automatische lichtmeting en allerlei instellingen om foto's mooier te maken. De Vx500 had dat allemaal niet. Alles moest je zelf doen, van het rolletje doorspoelen tot de belichting instellen.

Compleet met 2 objectieven, de Meyer-Optik Görlitz Domiplan 50mm ƒ/2.8 en de Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm ƒ/2.8. Vooral die laatste is een heerlijke objectief. Met zijn 15 diafragma bladen is hij in staat een heerlijk zijdezacht bokeh te creëren. Hij wordt niet voor niets Bokeh Monster genoemd.

20230513_131136.jpg

De Exakta was een beetje een aparte camera qua bediening. Tegenwoordig zijn we gewend dat de ontspanknop aan de rechterkant bovenop zit zodat we hem met de rechter wijsvinger kunnen bediening. Bij de Exakta zat de ontspan knop links en direct naast de lensvatting. Op de foto hierboven duidelijk te zien: de sluiter werd ontspannen door middel van de lip aan de lens. Niet iedere lens had echter een dergelijke lip aan de lens zitten.

Ook zit de haan om de film door te spoelen aan de linkerkant, waar deze bij veel andere camera's aan de rechterkant zit.

Even wennen dus! Alhoewel het voor mij veel meer wennen was toen ik eenmaal een andere camera had. Ik was er immers al aan gewend!

Sony Alpha a350

Maar na 40 jaar had de Exakta zijn beste tijd toch wel gehad. Tijd om te kijken naar een opvolger en daarmee zelf ook toe te treden tot het digitale tijdperk. De keuze viel destijds op de Sony Alpha a350. Sony had nog niet zo lang geleden Minolta overgenomen maar gebruikte nog wel de oude Minolta A-mount. Door Sony te kiezen lag er een wereld van goede Minolta objectieven zoals de bekende Minolta 70-210mm ƒ/4 'Beercan'.  Helaas is het er nooit van gekomen een leuke set objectieven te verzamelen.

Canon EOS M50 mk.1

Fast forward naar 2021. De a350 deed het nog prima, maar voldeed niet geheel meer aan mijn wensen. Ik wilde iets kleiners en lichters en was zelfs bereid naar een kleinere sensor te gaan.

Gelukkig heeft goed advies me daarvan weerhouden en kwam ik uiteindelijk met een Canon EOS M50 mk.1 naar buiten. Wel (iets) kleiner en lichter maar nog steeds met een APS-C sensor en verwisselbare objectieven. Die keuze heeft mijn hobby als amateurfotograaf nieuw leven in geblazen. Wat ik bij de Sony heb nagelaten, heb ik bij de Canon wel gedaan: investeren in goede objectieven. Naast de Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS, heb ik ook de Canon EF-M 22mm f/2 en de Sigma 70-200mm ƒ/2.8 DG OS HSM Sports.

Een groot voordeel van het fotograferen met spiegelloze camera's is dat het ook heel goed mogelijk is om oude, of vintage, objectieven te gebruiken. Ik kon ineens mijn oude liefde, de Orestor 135mm, weer gebruiken! Het bleek het begin van een nieuwe hobby: het vinden en gebruiken van oude objectieven. Naast de Orestor 135mm heb ik nu ook verschillende objectieven met de oude Canon FD mount, de voorganger van de Canon EF mount. Maar ook van andere mounts heb ik verschillende objectieven.

De huidige verzameling vintage objectieven bestaat uit:

  • Canon FD (new) 50mm ƒ/1.4
  • Canon FD 28mm ƒ/2.8 S.C.
  • Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm ƒ/2.8
  • Pentacon Prakticar 50mm ƒ/1.8 M.C.
  • Pentacon Prakticar 135mm ƒ/2.8 M.C.
  • Sigma Zoom-K 100-200mm ƒ/4.5 Multi-Coated
  • SMC Pentax-M 50mm ƒ/1.7
  • SMC Pentax-M 100mm ƒ/4 Macro
  • Tokina SD 70-210mm ƒ/4-5.6
  • Unitax 70-230mm ƒ/4 Auto-Zoom M.C.